Python Nedir?
Python, 90’lı yılların başında Amsterdam’da Guido Van Rossum tarafından geliştirilmeye başlanan bir programlama dilidir. Python yazılım geliştirme ve veri analizinde ön plana çıkmıştır. Python’un standart kütüphanesi; geliştirme araçları diğer birçok kütüphanesi açık kaynak kod olarak ücretsiz şekilde indirilebilmektedir.
Python nesne yönelimli, yorumlanabilen ve yüksek seviyeli bir programlama dilidir.
Python Sürümleri
Python 2 ve Python 3 olarak adlandırılan iki ana Python dağıtımı bulunmaktadır. Python 2, Python’un eski sürümüdür. En son 2011 yılında 2.72 sürümü yayınlanmış ve gelişimi durmuştur. Kitap yazım sürecinde Python Vakfının kendi sitesi olarak https://www.python.org/ sitesinde son sürüm olarak 3.82 versiyonu yayınlanmaktadır. Ayrıca Vakıf düzenli aralıklarla güncelleme yapmaktadır.
Python 2 ile yazılan komut dosyaları Python 3 yorumlayıcısı tarafından çalıştırılamaz. Kodlardaki pek çok uyumsuzluk üzerinde düzenleme yapılması gerekmektedir.
Python 3, sadece Python 2’den daha iyi bir versiyon değil, öncekine çok benzemesine rağmen tamamen farklı bir dildir.
Python 3.4, python 3.5, Python 3.6 ve Python 3.7 sürümlerinde yazılmış kodların tamamı Python 3.82 sürümünde çalışmaktadır.
Neden Python?
Python, popülerliğini hızlı bir şekilde yükseltmektedir. İlk defa programlamaya başlangıç yapanlar ya da farklı dillerde uzmanlaşanlar “Python öğrenmeli miyim?” sorusunu sormaktadır.
Uzun yıllar önce programlama öğrenmek isteyenler için bir programlama dilini öğrenmek veya aşina olmak şimdikinden çok daha zordu. Ancak zamanla insan diline yakın denilebilecek yüksek seviyeli programlama dilleri ortaya çıkmıştır.
Python kodlarını yorumlamak ve öğrenmek diğer dillere göre daha kolaydır. Diğer dillerde bulunan noktalama işareti zorunlulukları, parantezler veya kurallar programlamaya yeni başlayan kullanıcı
için zaman zaman zorluklar çıkarmaktadır. Ancak Python’da bu tür zorunluluklar olmadığı gibi yapısı itibariyle diğer dillere göre daha sadedir. Ayrıca Python, yıllar içerisinde belirli bir olgunluğa, geliştirici topluluğuna ve öğretici dokümana sahip olmuştur. Python dili ile program geliştirirken karşılaşmanızın muhtemel olduğu birçok sorunun cevabı stackoverflow gibi sitelerde bulunmaktadır. Bu da Python’u öğrenirken hızlı ilerlemenize olanak sağlamaktadır. Python, web geliştirme uygulamalarında kullanılabileceği gibi, kullanıcı ara yüzüne sahip (GUI) PyQt gibi kütüphanelere de sahiptir.
Python’un veri bilimi, veri analizi ve yapay zekâ ile ilgili gelişmiş kütüphaneleri olduğu için bu alanda ilerlemek isteyen kişilerin en çok kullandığı programlama dillerinin başında Python gelmektedir.